Bladen

Praktisch en een designonderdeel

Het werkblad is steeds belangrijker geworden in de keuken. Vroeger had het een ondergeschikte positie ten opzichte van de kasten en het front, maar tegenwoordig is het een belangrijk designonderdeel geworden. Een werkblad is natuurlijk méér dan design. Omdat het ook aardig wat te verduren heeft moet het wel aan bepaalde eisen voldoen.  

Bij veel van wat je in de keuken doet, gebruik je het werkblad. Je snijdt er je groente op, je plaatst er tijdelijk je vuile vaat of je zet er even je ovenschalen op wanneer je aan het koken bent. Het werkblad heeft dus een belangrijke functie binnen uw keuken. Er zijn veel verschillende materialen te verkrijgen en ze hebben allemaal zo hun eigen uitstraling en eigenschappen.

Aanrechtbladen, werkbladen, kunnen bestaan  uit natuurlijke of kunststof materialen. Natuurlijke materialen zijn bijvoorbeeld hout, steen ( graniet), glas en RVS. Kunststof materialen zijn bijvoorbeeld laminaat, composiet, beton en terrazo.

Basiseisen

Bladen moeten tegen een stootje kunnen. Er zijn 5 basiseisen:

hygiëne: makkelijk schoon te houden

krasbestendigheid: het materiaal moet niet te zacht zijn

vlekbestendigheid: het materiaal moet niet te poreus zijn

waterbestendigheid: het materiaal moet water afstoten

hittebestendigheid: het materiaal moet tegen warmte kunnen

Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en uitstraling.

Let op! Gebruik altijd een pannendrager/ rek. De directe hitte van een pan die net van de kookplaat afkomt, wordt door geen enkel blad verdragen.

voorbeelden van werkbladen sfeer foto's